Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Nordenskiöld Land mandag 27.05.2024

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Begrensede varsler pga streik. 

Skredfarevurdering

Vestlig vind kan drive mindre mengder snø inn i heng mot øst. Skulle man løsne et skred her blir de sannsynligvis små. Fokksnø fra torsdag/fredag ventes å ha stabilisert seg nå.
 
Om det blir lengre perioder med sol kan solinnstråling løse ut mindre skred i bratte, solvendte heng.
 
Det er fortsatt svake lag i snødekket, men disse er sannsynligvis svært vanskelig å påvirke. Vær obs på at disse lagene kan bli lettere å påvirke dersom de skulle få økt belastning av vindtransportert snø eller ved temperaturstigning.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 26. mai 2024

Det kom 5-10 cm snø 18. mai og det la seg lommer med myk fokksnø i leområder mot vest og i forsenlkninger i terrenget. Denne snøen virker å ha stabilisert seg godt. Torsdag var det nytt snøfall og østlig kuling som la opp fokksnø i heng og forsenkninger mot vest til nord.
Ellers er det lite snø under 300 moh. rundt Longyearbyen, men det ligger noe i renner og heng. Mer snø opp i høyden og sannsynligvis østover i regionen.

Det har vært lite observasjoner i det siste. Men det antas at det fortsatt finnes vedvarende svake lag både i snødekket og ved bakken, men disse er svært vanskelig å påvirke.

Det er også usikkerhet knyttet til om det kan være et kantkornproblem høyere i snødekket lengre vest i regionen.

Natt til torsdag et personutløst, lite flakskred ved Nordenskiøldfjellet.
Fredag observert et naturlig utløst middels stort flakskred i vestvendt skål ved Barenstburg. Gått på nedføyket lag med nysnø, sannsynligvis den fra 18. mai.

Høyeste temperatur så langt i mai på Platåberget (450 moh), er 0.0 grader, og snøen i høyden er i stor grad tørr der ikke sola har stått på.

Fjellvær

Søndag 26. mai 2024

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra nordvest. -7 °C til -4 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Mandag 27. mai 2024

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordvest, endring til bris fra sørøst om kvelden. -6 °C til -3 °C på 700 moh. Delvis skyet. Natt til mandag nordvest frisk bris utstatte steder.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS